Elektrotechniek

Domotica - Instelling - Uitleg

Domotica is een veel omvattend en vaak onduidelijk begrip en zeker niet in één zin uit te leggen.
Domotica thuis, op het werk of in de zorg is namelijk maatwerk. Ieder werkend domoticasysteem is individueel gemaakt  hetgeen verwarring schept. Kort gezegd wordt er over domotica gesproken wanneer verschillende technieken in en om gebouwen met elkaar in verbinding worden gebracht. Domotica is dus geen individueel product maar een groep van producten die met elkaar communiceren. Om dit te realiseren is er een stukje intelligentie nodig.

Vergelijk het hiermee: Op een zomerse dag spreken drie Europeanen, een Nederlander,  een Fransman en een Griek op een gezellig terras. Omdat men elkaar niet verstaat hebben wij het over spreken. Communiceren kunnen ze pas na tussenkomst van een tolk. In dit verhaal zijn de Europeanen de metafoor voor de groep van producten, de tolk verzorgt de intelligentie waardoor ze kunnen communiceren.
 
De toepassing van domotica kan levensreddend zijn. Stelt u zich voor: een zelfstandig wonende komt ten val en is niet in staat zelf hulp te vragen. Het systeem neemt automatisch waar dat deze persoon gevallen is. De vloerverwarming schakelt in, de verlichting gaat fel branden, radio & TV worden uitgeschakeld en een “hands free” telefoonverbinding met een hulpverlener komt tot stand. Wanneer hulpverlening gewenst is kan de zorgverlener ter plaatse komen terwijl de deur automatisch wordt ontgrendeld. Domotica ontzorgt!